Centralbankerna som glömdes bort

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande aktuella börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons: 

OMX Stockholm PI:

Indexet OMXSPI som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen sjönk med - 0,47 % under vecka 36. Veckan innan låg utvecklingen på + 1,42 %.


Totalt har OMXSPI stigit med + 1,36 % under år 2016.

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på - 2,39 % under vecka 36. Veckan innan steg det med + 0,50 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med +4,10 % under år 2016.

Börsen under vecka 36:

Då har vi nu även avslutat den trettiosjätte börsveckan för år 2016 och även om den blev intressant så var det kanske inte de förutspådda händelserna som drog åt sig det mesta av marknadens fokus och som ska påverkade världens börser mest.  

 

En fortsatt styrka:

Om vi börjar med att kolla på den svenska börsens utveckling under vecka 36 så slutade den visserligen under nollstrecket men det går inte säga någonting annat än att det fortfarande finns en underliggande styrka på börsen. Det var fredagens negativa avslutning på veckan som drog ner totalutvecklingen under nollstrecket men förutom det så fortsätter bolagen på börsen att prestera bra rent aktiemässigt men den stora frågan är om den här styrkan som faktiskt finns verkligen är så stabil och genomgående som marknaden vill tro?   

 

Räntebeskedens vecka:

Under veckan valde även den svenska Riksbanken samt den Europeiska Centralbanken att lämna sina räntor oförändrade och detaljer som nya stödköp med mera hölls också tillbaka.

För att ha varit en så intensiv vecka på centralbanksnivå och så gick räntebeskeden faktiskt ganska så omärkt förbi, i alla fall i förhållande till vad de gjort förut. Det man dock kanske kan få ut av dessa räntebesked är att det fortfarande finns en ganska så stor osäkerhet på marknaden, även om den inte har synts till på allvar den senaste tiden.      

 

Oljan återigen i fokus:

Oljan och prisutvecklingen där har legat lite i skymundan den senaste tiden men nu under början av veckan drog utvecklingen iväg en bra bit uppåt. Dock så blev just oljan ett av de stora orosmolnen under slutet av veckan då de flesta handlare såg uppgångarna som lite för kraftiga under så kort tid och valde då att börja sälja olja istället för att köpa och då pressades priserna ganska så rejält nedåt.

Den här avslutningen behöver dock inte betyda att all styrka som tidigare under veckan fanns hos oljan är borta utan det handlar mer om att ingen riktigt vågade sitta kvar med sina positioner över helgen. Under början av nästa vecka kommer vi antagligen få svar på om en stark oljetrend är här för att stanna.  

 

Den svaga avslutningen:

Som sagt så fanns det en hel del styrka på börsen under veckan men den svaga avslutningen i fredags raderade ut hela uppgången. Likasom gällande oljan ska man dock inte enbart kolla på fredagens svaga utveckling. Den handlade snarare dock om att styrkan blev lite för mycket när helgen närmade sig och flera osäkra besked från bland annat ett par centralbanker gjorde att de flesta handlare stängde ner sina korta positioner som de inte våga sitta med över helgen.

Även för börsen överlag kommer de första dagarna under nästa vecka med stor sannolikhet att visa den verkliga trenden så överlag kan vi även konstatera att den här börsveckan tillslut blev väldigt svårtolkad, trots många stora händelser.  

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 36.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 36.

Snart drar nordens största investerartävling igång, nämligen Investerar SM som anordnas av Nordic Growth Market. Där har alla chansen att bland annat vinna 100 gram rent guld så missa inte detta unika tillfälle. Ni anmäler er helt gratis och enkelt via knappen här nedanför.

 

Lycka till!

Anmäl er till Investerar SM här!

Börsvecka 37:

Trots att vi varken befinner oss i slutet eller i början av en månad utan snarare ganska så mitt i så kommer schemat under nästa vecka vara ganska så fullproppat och vi har mycket ny information som kommer in och ska processas av marknaden.

 

Fortsatta helgdagar:

Under den här veckan blev det en dags kortare handel i USA och under nästa vecka är det Kinas tur att ta över den stafettpinnen. Där håller nämligen marknaderna stängt under både torsdagen och fredagen och det kommer innebära ett mindre fokus mot Asien från marknadens sida och då är det övriga världen som kommer styra veckan avslutningsvis.

 

Oljan återigen i fokus:

Marknadens fokus mot oljans utveckling kommer med stor sannolikhet även att fortsätta under nästa vecka och på den fronten kan det komma att hända en hel del. Det kommer nämligen komma in flera månadsrapporter och det från bland annat oljeorganisationen, OPEC så även nästa veckan kan bli en intressant vecka för oljan och då får vi se om styrkan var så genomgående som marknaden faktiskt trodde under den här veckan.     

 

Ett allmänt högt makrotryck:

Det mest anmärkningsvärda inför den kommande är dock det fortsatta höga trycket på makrofronten. Där har vi alltifrån siffror och statistik gällande inflationens och industrins utveckling runt om i världen till BNP-siffror och läget på arbetsmarknaden i Europa att se fram emot.

Det som dock är värt att tillägga är att det med stor sannolikhet inte kommer vara de händelser och besked som hör till vardagen som kommer påverka marknaden mest. För att specificera det ytterligare så kommer med stor sannolikhet inte de månadsvisa industri- och inflationsbeskeden att påverka marknaden mest eftersom att dessa mer eller mindre är väntade och förutspådda. Därför gäller det att ha ett öga för detaljer för det är just dessa som verkligen kommer kunna sätta trenden på börsen framöver.    

 

Centralbankerna kanske tar över:

Avslutningsvis på makrofronten så kommer det höga tempot på en centralbanksnivå att fortsätta. Även om just de räntebesked som kommer komma in inte har någon jättestor påverkan på den svenska börsen så har vi många uttalanden att se fram emot. Dessa uttalanden kommer komma både från den svenska Riksbanken, den Europeiska Centralbanken och FED i USA så det kan bli en intressant vecka även på den fronten nästa vecka då uttalanden många gånger har en större påverkan än t.ex. räntebesked med mera.  

 

En bred synvinkel:

Om vi då slutligen ska kolla lite på en lämplig strategi för nästa vecka så gäller det att ha både en väldigt bred synvinkel och ett öga för detaljerna. Om det inte händer någonting stort och oväntat på bolagsfronten så kommer det vara makrodelen som både kommer dra åt sig marknadens fokus och styra utvecklingen på världens börser och det kan vara bra att tänka på då ett sådant läge både kan skapa väldigt attraktiva och felaktiga värderingar.

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se

Du får det här mejlet eftersom du registrerat dig till vårt veckobrev.

Avsluta prenumerationen