Brexit är det genomgående temat

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av den förra börsveckan som vi även kopplar samman med den här aktuella börsveckan och även en hel del annat smått och gott som t.ex. bolagstips m.m. 

OMX Stockholm PI:

Indexet OMXSPI som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen sjönk med - 2,19 % under vecka 24. Veckan innan det låg utvecklingen på - 2,02 %.


Totalt har OMXSPI sjunkit med - 7,18 % under år 2016.

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på - 1,19 % under vecka 24. Veckan innan sjönk det med - 0,15 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 1,33 % under år 2016.

Börsen under vecka 24 (förra veckan):

Även om den förra börsveckan var väldigt osäker och volatil så fick vi i alla fall veta att det är de större makrofaktorerna som marknaden tycker är intressanta och kommer fokusera på just nu. Saker som inte rör t.ex. Brexit, oljan och FED i USA har en tendens att hamna i skymundan, hur stora händelser och besked det än handlar om och därför är det nu ännu viktigare att hålla koll på helheten och det tänkte jag hjälpa er med här nedanför.

 

Brexit drar åt sig marknadens fokus:

Under förra veckan började marknaden på allvar inse att Brexit-omröstningen närmar sig med stormsteg då den äger rum nu på torsdag den 23:e juni. Olika undersökningar pendlade fram och tillbaka under förra veckan och även om det är svår att göra någon konkret bedömning om vilken sida som leder så är det väldigt tydligt att marknaden inte vill att Storbritannien ska lämna EU.    

Nu är det heller inte bara konkret fakta som verkar vägleda väljarna utan även ihjälskjutningar och det av en parlamentsledamot har upprört och verkligen rört runt i grytan. Kollar man på sådana utomstående faktorer så pekar det mot ett nej i omröstningen men det är fortfarande väldigt jämnt så nu gäller det helt enkelt bara att invänta torsdag.  

 

Oljan har inte den genomgående styrkan:

Brexit-oron har även satt sina spår hos oljan och det i kombination med en ny oro för en globala efterfrågan fick oljepriserna att falla nedåt och visa en rejäl svaghet under förra veckan. Mot slutet började oljepriserna dock leta sig upp emot 50 dollar per fatet igen men det är tydligt att den nivån sitter på mycket större psykologiska hinder än vad marknaden tidigare trott.

Även om man kanske inte fått se speciellt mycket av det den senaste tiden så är det fortfarande även väldigt tydligt att oljan spelar en väldigt stor roll på marknaden. Oljan är råvarornas råvara och börsens utveckling är fortfarande till en stor del kopplad till oljans utveckling och det vill jag vara väldigt tydlig med här då det verkar som att många har glömt bort det under de senaste veckorna.

 

Makro i Skymundan:

Det är som ni har förstått makro som marknaden riktar sitt fokus mot men det är samtidigt inte hela sanningen. För nu när vi har lite större makrohändelser i pipen så hamnar ”de vanliga” och månadsvisa beskeden och utfallen lite i skymundan och det kan vara både intressant och oroväckande för framtiden.

Det kan nämligen skapa ganska så stora glapp i värderingen på börsen, både uppåt och nedåt. Det kom visserligen inte in några stora överraskningar under förra veckan då t.ex. de viktiga länderna i Asien som Kina och Japan fortsätter att ha det svajigt, USA är blandat och osäkert och Europa väl där det finns mest stabilitet, även om det kanske inte verkar så just nu med alla hysteri kring Brexit. Däremot ska man inte blanda ihop stabilitet med hög tillväxt i Europa för någon hög och genomgående tillväxt ser vi absolut inte men om man jämför med de andra stora och viktiga regionerna i världen just nu så är det i Europa som vi ser den högsta graden av stabilitet, i alla fall om vi kollar på de senaste siffrorna gällande industrin, arbetslösheten och inflationen med mera som har kommit in under de senaste veckorna.  

 

Bolagsskandaler:

På bolagsfronten fick vi förra ett slut på pilotstrejken i SAS men förutom det var det till största del negativa och skumma händelser inom Ericsson som drog åt sig marknadens fokus. Där pratas det just nu nämligen om att bolaget är i en större kris än vad de flesta har insett och att ett sparprogram där tusentals, kanske till och med tiotusentals personer kommer behöva lämna bolaget. Nu utredes dessutom ett tiotal anställda inom Ericsson för olika mutbrott så får svenska stolthet står helt klart i gungning just nu och ingen verkar kunna sakta ner farten eller få kontroll på rörelserna och händelserna.

Avslutningsvis fortsatte även det höga tempot på noterings- och emissionsfronten under förra veckan men på något sätt känns det som att många av de mindre bolag som är aktuella hetsar för att ta sig in på börsen eller resa nytt kapital. Om det här på allvar är slutet av noterings- och emissionsvågen eller om det bara är så att bolagen vill få så mycket som möjligt klart innan sommaren är svårt att säga men en sak som är säker är i alla fall att det kan inte fortsätta så här för alltid och på börsen i Sverige är kanske det den faktor som man bör hålla mest koll på just nu, i alla fall rent allmänt på bolagsfronten.

 

Marknadsläget som vi tar med oss från förra veckan:

Det vi kan ta med oss in i den här nya börsveckan som varit igång under några timmar är med stor sannolikhet volatiliteten, osäkerheten och marknadens fokus mot de större makrofrågorna och då framförallt gällande Brexit-omröstningen.

Även om det kommer hända en hel del annat under veckan så är det Brexit som marknaden kommer fokusera på, i alla fall ur det kortsiktiga perspektivet. Vi kommer dock inte få se det fulla utfallet därifrån förens nästa vecka då den svenska börsen håller stängt på fredag när vi firar midsommar så detaljen att kolla på marknaden ur ett bredare perspektiv än vad marknaden agerar och fungerar i just nu blir bara mer och mer viktigt då det kortare veckoperspektivet mer eller mindre är ganska så obetydligt.      

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 24.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 24.

Börsvecka 25:

Nu har vi då inlett ytterligare en ny börsvecka och det med stormsteg uppåt på börsen i Sverige, minst sagt. Om vi ska koppla ihop förra veckans händelser med inledningen på den här veckan så är det Brexit och oljan som är de genomgående faktorerna. Så här långt väger dock de positiva aspekterna över ganska så rejält på båda ställena men det kan svänga fort från dag till dag och det bör man nog räkna med även under den här börsveckan.

 

Brexit, Brexit och mera Brexit:

Det är väl lika bra att börja med det mest omtalade ämnet på börsen och marknaden överlag just nu, nämligen Brexit-omröstningen. Den kommer som sagt äga rum nu på torsdag och överlag är det fortfarande ganska så jämt mellan ja-sidan och nej-sidan. Om marknaden riktade en stor del av sitt fokus mot Brexit förra veckan så kan vi nog räkna med det ännu mer under den här veckan.

För oss i Sverige blir det dock inte förens under nästa vecka som vi på allvar får processa resultatet då vi håller stängt på fredag och istället firar midsommar. Men det ska självklart blir intressant att följa omröstningen ändå och vi har minst sagt ett spännande torsdag att se fram emot.  

Så som läget har sett ut den senaste tiden så kan vi nog räkna med en hög grad av positivitet från marknadens sida om nej-sidan vinner och även rejäla nedgångar om ja-sidan skulle vinna.  

 

Statistiken flödar in:

Börsveckan inleds lugnt rent händelsemässigt men det kommer ändå att komma in en hel del viktig makrostatistik under de kommande dagarna. Det kommer bland annat handla om konjunkturen och arbetslösheten i Sverige, bostadsmarknadens i USA samt industri- och BNP-siffror från ett flertal länder runt om i Europa samt Asien.

Dessa besked kommer med stor sannolikhet att hamna i skymundan men om man löpande vill ha kolla på den globala ekonomin och dess utveckling så är det snarare på dessa siffror och besked som man ska kolla på och inte direkt på Brexit-omröstningen.  

 

Psykologiskt lugnar vi ner oss men går det?

Nu när vi snart ska fira midsommar i Sverige så burkar det betyda att marknaden lugnar ner sig en hel del och nästan tar lite semester, i alla fall efter midsommar. Den stora frågan här är om så verkligen kommer bli fallet i år för till att börja med ska vi på den svenska börsen processa Brexit-omröstningen under nästa vecka och lite längre fram inleds den nya rapportperioden. Så även om det absolut kommer bli lugnare på marknaden nu under sommaren, det har vi märkt redan nu så kommer omfattningen antagligen inte bli lika stor som under tidigare år då handlarna och aktörerna helt enkelt inte kan och vill vara borta från marknaden då det händer så otroligt mycket hela tiden.   

 

Fokusera även på det stora hela:

Avslutningsvis vill jag bara återigen bara påpeka hur viktigt det är att kolla på helheten på marknaden och inte bara på de mindre detaljerna som är stora just för stunden. Marknaden är kortsiktig på veckobasis men även på dagsbasis och ibland till och med på timbasis och att dras in i det tänket kan få förödande konsekvenser för oss enskilda investerare. Därför gäller det att hålla koll på schemat överlag och verkligen ta in och processa alla stora händelser och besked, även om marknaden inte gör det. Om man gör det kan man ganska så snabbt lära sig att identifiera och utnyttja de glapp som uppstår i marknadens värderingar när den är så här kortsiktig och då även göra bättre och bättre affärer.

Veckans företag: ICA Gruppen- Kostsamt men framåt

Den här veckans företag i veckobrevet blir ICA Gruppen som vi både tycker står inför stora utmaningar och en väldigt intressant framtid och som dessutom värderas ganska så attraktivt just nu.

 

Renodlar:

För ett tag sedan meddelade ICA Gruppen att de har inlett en process där de ska renodla sin verksamhet och enbart satsa på kärnverksamheten som är dagligvaror och på saker som kan kopplas samman med den verksamheten. Det har redan nu medfört att ICA Gruppen är på väg att bli något mycket större än ”bara” den största dagligvarukedjan i Sverige.

I många ICA-butiker eller i alla fall i anslutning till dem kan man nu för tiden hitta alltifrån apoteksvaror (till stor del tack vare deras köp av Apotek Hjärtat) till heminredning (via deras köp av Hemtex) och även om många har varit skeptisk till den här utbyggnaden av affärsmodellen och affärsområdena så har den här något amerikanska modellen där man ska kunna handla allt på ett och samma ställe tagits emot väldigt bra så det kan helt klart vara sådana här satsnignar som kommer kunna ta ICA Gruppen till nästa nivå på en annars ganska så trögväxande marknad.     

 

Effektivisering:

En annan sak som kommer kunna lyfta ICA Gruppen i längden är den pågående digitaliseringen av hela dagligvarumarkanden. Även om marknaden inte direkt växer bara för att människor börjar handla mat med mera på internet så medför det här i längden att ICA Gruppen kommer kunna effektivisera sina processer och dra ned på kostnaderna ganska så rejält och det här är en faktor som underskattas ganska så markant av marknaden.

Även om kampen på internet har hårdnat rejält bara under de senaste månaderna så har just ICA Gruppen här många fördelar. De har t.ex. en lång erfarenhet av verksamheter på internet och dessa kunskaper kan de nu använda sig av nu när även dagligvarudelen ska till internet på allvar.    

 

Tålamod krävs:

Man ska dock inte sticka under stollen med att det är väldigt långsiktiga processer som ICA Gruppen nu har inlett, både gällande renodlingen av verksamheten och digitaliseringen. Det kommer ta många år innan allt kan kopplas samman och flyta på lika bra som dagligvaruhandeln har gjort under alla år men det är också just det som gör att potentialen inom ICA gruppen stiger och i alla fall enligt oss är högre än hos t.ex. Axfood.

Dagens värdering känns som sagt också ganska så attraktiv och ICA Gruppen är ett sådant bolag som man ska passa på att köpa när det mer eller mindre ratas av marknaden. Om man har tålamod och kan hålla huvudet kallt så under en längre tid så kan det helt klart vara intressant att nu börja kolla på ICA Gruppen men tålamod är verkligen A och O här. Det har vi t.ex. klart och tydligt fått se idag när bolaget meddelade att de kommer sälja av inkClub med en förlust på ungefär 30 miljoner kronor. Men om man som vi tror på gruppen ur det längre perspektivet kan man under tiden ta del av direktavkastningen från utdelningarna på nästan 4 % varje år och bara det känns väldigt attraktivt.    

ICA Gruppens hemsida
ICA Gruppens aktie

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se

Du får det här mejlet eftersom du registrerat dig till vårt veckobrev.

Avsluta prenumerationen