Mer av Brexit, svajig svensk bolagssektor och det mest osäkra läget på länge

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av den förra börsveckan som vi även kopplar samman med den här aktuella börsveckan och även en hel del annat smått och gott som t.ex. bolagstips m.m. 

OMX Stockholm PI:

Indexet OMXSPI som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen steg med + 4,80 % under vecka 25. Veckan innan låg utvecklingen på - 2,19 %.


Totalt har OMXSPI sjunkit med - 5,95 % under år 2016.

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på - 1,64 % under vecka 25. Veckan innan sjönk det med - 1,19 %.

 

Totalt har S&P 500 sjunkit med - 0,32 % under år 2016.

Börsen under vecka 25 (förra veckan):

Det var minst sagt en händelserik vecka som vi igår lämnade bakom oss. Dessutom var vi svenskar tvungna att lämna börsveckan en dag tidigare då vi skulle fira midsommar och det medförde att vi missade en hel del som övriga världen tvingades processa.

 

Brexit och alla runt-omkring-effekter:

Den absolut största händelsen förra veckan var Storbritanniens folkomröstning gällande en Brexit som ägde rum i torsdags. Där såg nej-sidan först ut att vinna men tillslut blev det alltså ett ja och det medför att tanken nu är att Storbritannien ska lämna EU.

Det resultatet ser marknaden som en katastrof och vi fick även ta del av en hel del politiska runt-omkring-effekter som t.ex. innebär att Storbritanniens premiärminister tackade för sig, att många andra politiker kastade in handduken samt att alla de andra EU-medlemmarna nu mer eller mindre vill kasta ut Storbritannien så fort som möjligt.

Vi har också fått se krav på en ny omröstning samt ett splittrat Storbritannien då t.ex. Skottland vill bryta sig loss från uttåget ur EU. Läget är alltså minst sagt kaotiskt och det här smittar av sig både politiskt och börsmässigt framförallt i Europa men även runt omkring i stort sett hela världen och vi står nu antagligen inför den mest osäkra perioden sedan finanskrisen, i alla fall ur ett kortsiktigt perspektiv.   

 

Blandat på makrofronten:

Resultatet i Brexit-omröstningen skapade oro på alltifrån valuta- till oljefronten i slutet av förra veckan och tills vi har fått mer klarhet gällande en Brexit, oavsett om den blir av eller om det händer någonting annat så kommer de flesta av tillgångarna och finansiella instrument att flöda väldigt fritt då ingen riktigt vågar klamra sig fast vid någonting just nu.

Även om det är fokus mot Brexit som gäller på marknaden just nu så är det fortfarande viktigt att hålla koll på vad som sker på makrofronten för övrigt. Förra veckan kan sammanfattas som att Asien visade upp en starkare ställning än tidigare rent utvecklingsmässigt men det krävs mer än en månadssiffra för att avgöra hur läget egentligen ser ut. I Europa visade framförallt vårt starkaste och viktigaste land, Tyskland upp en betydligt högre utveckling än tidigare medan Sverige backade en aning gällande t.ex. arbetslösheten.

Det vi dock nu kan konstatera är att Europa inte kommer vara den starkaste regionen i världen under den kommande tiden och det på grund av allt kring Brexit. Vi vet heller inte hur det här kommer att påverka inställningen gentemot EU-samarbetet för de övriga medlemsländerna och det är helt klar en av de mest kritiska frågorna under den närmsta tiden just nu.  

 

Fortsatt skakigt inom den svenska bolagssektorn:

Men det är inte heller enbart på makrofronten som det är svajigt just nu. Storbanken Nordea är just nu i hetluften då den svenska Finansinspektionen hävdar att banken sitter på alldeles för lite kapitalreserver i förhållande till hur mycket de har lånat ut och det pratas just nu om alltifrån till en enorm nyemission till att dessa uppgifter inte alls stämmer. Marknaden, båden den svenska och den globala gillade i alla fall inte dessa uppgifter förra veckan och det i kombination med bankoron som uppstår nu i och med en Brexit kan få den svenska banksektorn att svaja rejält framöver och svajar den så följer antagligen hela börsen med.

Däremot så levererade både H&M och Skistar bättre rapporter än vad som var förväntat under förra veckan. Det fanns en tydlig styrka hos båda bolagen och det dels för att marknaden har underskattat dessa bolag den senaste tiden. Det är dock fortfarande tydligt att marknaden är tveksam till t.ex. H&M och med tanke på Brexit-effekterna som vi kommer få ta del av under den närmsta tiden så är det inte så sannolikt att en bra rapport kommer spela så jättestor roll rent aktiemässigt.  

 

Det osäkraste marknadsläget på länge:

Avslutningsvis kan man helt klart säga att vi tar med oss det mest osäkra marknadsläget på länge in i den här nya börsveckan, kanske som sagt till och med det mest osäkra sedan finanskrisen.

Att Storbritannien vill lämna EU är bara en faktor i hela den här situationen. De effekter som kan uppstå i och med de här beslutet kan bli mycket större och om marknaden börjar spekulera i ett hela EU-samarbetet är hotat så står vi inför betydligt större problem och nedgångar än de vi upplever i och med Brexit-omröstningen.

För oss investerare så gäller det nu att inte ta några förhastade beslut, i alla fall inte idag och under de närmsta dagarna. Det kommer finnas gott om tid att agera på under den närmsta tiden men idag, måndag kommer inte vara rätt tillfälle. Att börsen i Sverige höll stängt i fredags när övriga världen processade en Brexit har skapat en unikt situation och det kommer antagligen att ta flera dagar, kanske till och med veckor innan vi kan göra några konkreta och korrekta marknadsbedömningar baserat på de senaste händelserna i Storbritannien och inom EU.        

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 25.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 25.

Börsvecka 26:

Det finns en klar och tydlig faktor som vi tar med oss in i den här nya börsveckan från den förra veckan och det är såklart allt kring Brexit. Just Brexit har varit den genomgående tråden under ett par veckor redan nu men allt har egentligen bara börjat och nu kan vi nog räkna med att ordet Brexit kommer att slitas ut markant, speciellt nu under den här nyligen inledda börsveckan.

 

De riktiga effekterna av en Brexit:

Det är först nu under den här veckan och även framöver som vi kommer få se de riktiga effekterna av en Brexit. Tidigare har det bara spekulerats om innebörden men nu ska alltså allt börja dras igång och man är naiv om man tror att det kommer bli en smidig process utan några som helst bieffekter inom EU.

Det här innebär dock inte bara en potentiell kris inom EU utan även inom Storbritannien. Vi har redan nu sätt att politiker kastar in handduken och andra länder som vill bryta sig loss från tidigare samarbeten och både Europa och marknaden överlag står antagligen inför den tuffaste och mest intensiva period på länge.

Brexit kommer med stor sannolikhet att styra marknadens utveckling under de kommande veckorna, kanske till och med under en längre tid så om man vill hålla kolla på de kortsiktiga marknadsrörelserna så är det helt klart Brexit som man ska fokusera på, i alla fall till stor del.    

 

Felaktiga värderingar:

Efterspelet av Brexit-omröstningen samt beskeden om vad som verkligen kommer hände nu kommer alltså med stor sannolikhet sätta marknaden i gungning och det inte bara idag. Ur ett kortsiktigt perspektiv kommer det såklart vara påfrestande och börsen i sin helhet kommer med stor sannolikhet att dras med nedåt.   

Men om man är en långsiktig investerare kan dessa rörelser skapa ganska så unika möjligheter som vi inte har sett på ett bra tag. När världens börser faller så här pass mycket på grund av en enskild händelse som kanske kan bli en kris men som samtidigt kanske inte kommer bli det skapas en rad olika felaktiga bolagsvärderingar på grund av att i princip alla helt enkelt dras med nedåt.

Så om man bevakar marknaden noga och har väldigt mycket is i magen och disciplin kommer man nästan garanterat kunna göra en hel del bra långsiktiga affärer under de kommande veckorna så bara för att börsen faller över 5 % på en dag behöver det inte innebär att allt är kört och att det inte går att göra någonting annat än att sälja, det är egentligen faktiskt snarare helt tvärt om.     

 

Ny månad, nya besked:

Mitt i hela den här Brexit-röran står vi även inför ett månadsskifte (nu på fredag) och som vanligt innebär det alltid att tempot på makro-fronten och då framförallt gällande flödet av statistik skruvas upp.  

Den här veckan kommer fokus framförallt att riktas mot utvecklingen för världens industri och även om USA:s och Asiens utfall kommer vara viktiga så är det med stor sannolikhet Europas som kommer spela störst roll. Om resultaten och utvecklingen är positiva så kommer marknaden att se att det fortfarande finns styrkor i Europa trots en Brexit men om de kommer in sämre än tidigare så kommer vi nästan garanterat att få se utökade nedgångar då marknaden kommer tappa den kortsiktiga tron på Europa helt och hållet.

 

Att agera rätt:

Att fokusera på Brexit kommer alltså vara A och O nu under veckan men det gäller även att inte missa vad som händer på övriga makrofronten och det framförallt i slutet av veckan. På bolagsfronten ser det rent schemamässigt ut att bli väldigt lugnt och den kommer antagligen att hamna väldigt mycket i skymundan nu när det finns så stora makrohändelser att fokusera på.

Avslutningsvis så gäller det nu alltså att agera på rätt sätt vilket i det här fallet med största sannolikhet innebär att man ska ha lite mer is i magen än vanligt och verkligen vänta och se vad det här med Brexit kommer att innebära. Att sälja idag, måndag kommer antagligen att vara en väldigt dålig idé och även om det är lättare sagt än gjort att agera ”rätt” så kommer det bli mer och mer viktigt att man löpande, nästan från dag till dag har koll på det aktuella marknadsläget, i alla fall om man vill vända den här situationen till något positivt för en själv och ens investeringar och då är det som sagt ett fortsatt fokus mot Brexit-läget men också mot makro överlag samt mot bolagssektorn som kommer hamna i skymundan som gäller.    

Veckans företag: Ratos- Investeringarna har hamnat i skymundan

I veckobrevet den här veckan blir investment- och private equity-bolaget, Ratos veckans företag. Även om Ratos har haft och har en hel del stora problem så finns det styrkor och positiva aspekter om man kollar på det fundamentala och det medför att Ratos aktie helt klart känns köpvärd ur det långsiktiga perspektivet.

 

Problemen löser av varandra:

Under de senaste åren har Ratos haft en rad olika strukturella problem gällande alltifrån ledningen och det styrande personerna till en bristande tro från marknadens sida. Det i kombination med dålig tajming gällande vissa investeringar samt att vissa portföljbolag inte riktigt har utvecklat sig som man har förutspått har medfört både en markant lägre aktiekurs (Ratos aktie har sjunkit med cirka 20 % under de senaste 3 åren) och även ett lägre resultat och en sämre utveckling överlag för hela Ratos portfölj.

Problemen har alltså minst sagt avlöst varandra inom Ratos under de senaste åren och även om alla problem är långtifrån lösta så finns det ljuspunkter och dessa missar de flesta handlare och aktörer på marknaden just nu.

 

Investeringarna har hamnat i skymundan:

Även om Ratos har tajmat vissa av sina investeringar ganska så fel under de senaste åren (t.ex. de enorma miljardinvesteringarna inom oljebranschen) så har de även gjort några riktiga bra affärer under samma tidsperiod och många av portföljbolagen börjar sakta men säkert att röra sig i rätt riktning.

Det här har dock mer eller mindre hamnat helt i skymundan och det delvis på grund av alla problem men också på grund av att marknaden tidigare har varit van vid att Ratos är ett unikt investmentbolag som växer snabbt och mycket hela tiden. Det tankesättet gällande Ratos måste man tyvärr antagligen lämna bakom sig men ”nya” Ratos som är på väg att växa fram kan mycket väl bli minst lika intressant.  

 

Ratos är på väg att förändras:

Som sagt så håller Ratos som företag helt klart på att förändras och det har pågått under ett bra tag nu, även om de flesta väljer att enbart fokusera på det negativa. Man kommer inte längre kunna förvänta sig snabba vinster från Ratos sida och det kommer man inte kunna göra inom några riskkapital- eller investmentbolag framöver, i alla fall inte på samma sätt som förut.

När bolagen tvingas bli mer långsiktiga och uthålliga så måste även investerarna bli det. Ratos har en ganska så unik inriktning som investmentbolag då de mer liknar ett riskkapitalbolag. Den unika inriktningen kommer aktieägarna med stor sannolikhet fortsätta att kunna tjäna väldigt mycket pengar på i längden men det förutsätter som sagt att man anpassar sin investering efter det nya läget i Ratos samt att man blir betydligt mer långsiktig än tidigare men om man som investerare kan uppfylla det kan det vara väldigt intressant att återigen börja kika på Ratos.     

Ratos hemsida
Ratos aktie

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se

Du får det här mejlet eftersom du registrerat dig till vårt veckobrev.

Avsluta prenumerationen