Börsen under vecka 37:
Jag tycker att man med all rätt kan inleda den här veckosammanfattningen med att säga att vi återigen har haft en väldigt oklar och svår vecka på börsen. Dessutom har det hänt väldigt många olika stora händelser som egentligen inte är sammankopplade med varandra och det har delat börsen ännu mer än tidigare.
Stora rörelser på bolagsfronten:
I det här veckobrevet får vi för en gångs skull börja med att kika på bolagsfronten och inte på en rad olika makrofaktorer. För under veckan har vi både fått ta del av en hel del händelser på just bolagsfronten och dessa har verkligen satt fart på utvecklingen för börsen och för enskilda aktier.
Om vi börjar med mångas favorit på börsen, nämligen Fingerprint så inledde den veckan riktigt bra då nya köprekommendationer nådde marknaden. Avslutningen på veckan blev dock i motsatt riktning då bolaget själva meddelade att deras återköp av aktier har avslutats.
Fokus har även riktats mot H&M som är en annan favorit på börsen och där lyckades bolaget ”enbart” öka sin försäljning med 7 %. Det kan visserligen låta som en bra siffra men marknaden hade förväntat sig det dubbla och vi alla vet då hur ett sådant scenario tas emot av handlarna.
Även Ericsson fortsatte att vara ett riktigt tråkigt kort på börsen under veckan och det är nu väldigt tydligt att marknadens förtroende för bolaget nästan är helt kört i botten. Men det har heller inte bara varit sura miner på bolagsfronten. Kollar vi på den svenska fordonsunderleverantören, Haldex så har de båda köparna som är intresserade av bolaget, Knorr-Bremse och ZF Friedrichshafen höjt sina bud på Haldex och just nu har det förstnämnda bolaget ett bud på 125 kronor per aktie.
Den svenska bostadsmarknaden:
Om man kollar lite under ytan den här veckan så kan man även börja ana tendenser till att den svenska bostadsmarknaden som då även hänger ihop med lånemarknaden faktiskt börjar oroa marknaden. Det relativt nya amorteringskravet har bromsat vissa områden, som t.ex. småhusmarknaden men kollar man på lägenhetspriserna i storstäder så stiger priserna som aldrig förr.
Det här kan även kopplas samman med den ganska så nya globala oron för just lånemarknaden, både gällande privatpersoner och företag och att världens centralbanker dessutom den senaste tiden tydligt har visat att de är väldigt försiktiga och osäkra medför att det allmänna globala makroläget blir just väldigt osäkert och det ser vi tydligt på börsen nästan dagligen just nu.
Bankskandaler som kostar miljarder:
Det negativa och osäkra läget har även spridit sig till banksektorn den här veckan men anledningen till det är någonting helt annat. Där har nämligen minst två skandaler eller vad man ni känner för att kalla det avlöst varandra och i stora drag handlar det om att en av världens största banker, Wells Fargo har använt sig av oetiska säljmetoder och det nådde både media och marknaden nu under veckan. Sedan kräver även Amerikanska justitiedepartementet den tyska banken, Deutsche Bank på närmare 120 miljarder kronor efter en förlikning från finanskrisen och det kommer med stor sannolikhet att bli en tvist som minst sagt drar ut på tiden.
Den stora frågan här är om det här är faktorer som ganska så snabbt kommer blåsa förbi? För om de hänger sig kvar kan fler och flera saker dyka upp och en gungande banksektor är det absolut sista som behövs på börsen just nu.
Styr oljan marknaden?
Oljan har varit ett hett ämne under en ganska så lång tidsperiod nu och så verkar även fallet förbli framöver. Den här veckan har nämligen präglats av ett ökande utbud på oljemarknaden och det har i sin tur återigen satt press på priserna. Nu pratar vi inte längre om att vi närmar oss en 50-dollarsnivå utan nu börjar oljepriserna leta sig ned mot 40 dollar per fatet.
Det går samtidigt även inte säga någonting annat än att oljan faktiskt kontrollerar en stor del av de rörelser som vi får se på världens börser och även om lägre oljepriser gynnar många företag så kommer eventuella fortsatta fall ha en negativ effekt på börsen, dessa lärdomar kunde vi dra redan för cirka ett år sedan.
Ett nytt förlorat år?
Under veckan hörde jag en analytiker säga att vi har ytterligare ett förlorat år att räkna med. Om jag inte minns helt fel så var det när han pratade om H&M:s aktie men det kan mycket väl även kopplas samman med helåret för börsen överlag. Under hela året har det hänt så otroligt mycket varje månad och det ständigt blandade marknadsläget sätter sina spår och så som läget ser ut just nu ser det ut att fortsätta.
Att kolla på börsen ur några månaders perspektiv blir därför väldigt svårt just nu men ur det längre perspektivet kan man göra väldigt bra affärer så på samma gång kanske vi både har ett förlorat och år och ett år fullt av långsiktiga möjligheter.
|