Börsen under vecka 26 (förra veckan):
Den förra börsveckan blev inte riktigt som vi från början hade tänkt oss men däremot så kan vi antagligen ta med oss många viktiga detaljer därifrån in i den här veckan och även framöver.
Brexit blev inte riktigt som vi tänkt oss:
I början av förra veckan var det Brexit som det talades om och framförallt i Sverige då det var då som vi skulle processa folkomröstningen då vi höll stängt och firade midsommar fredagen innan det när övriga världen fick ta emot rejäla smällar.
I vilket fall så tog även den svenska marknaden emot Brexit-omröstningen väldigt negativt och även övriga världen fortsatta nedåt i början av veckan. Men sedan vände det snabbt uppåt och under slutet av veckan kändes det nästan som att världen helt hade glömt bort allt som har med Brexit att göra. Den branta nedgången på över 8 % i början av förra veckan återhämtade sig nästan helt och hållet och den stora frågan är om det här verkligen är en korrekt och rationell bedömning av marknaden?
De stora orosmolnen runt en Brexit ligger nämligen inte i själva folkomröstningen utan det är de riktiga politiska och ekonomiska konsekvenserna runt om i hela Europa som marknaden bör oroa sig för och det tar marknaden antagligen alldeles för lätt på i dagens läge.
Kommer det nya stimulanser?
Mitt i allt tal om Brexit kom det även indikationer från bland annat den Europeiska centralbanken om att nya stimulanser kan bli aktuella och även om det kan tyckas vårdslöst ur det längre perspektivet så gillar alltid marknaden det på kort sikt och så blev fallet även den här gången.
Det här var absolut en bidragande faktor till att världens marknader återhämtade sig så pass snabbt från Brexit-omröstningen och dess efterspel och även här kan man ställa sig frågan hur bra en sådan faktor egentligen är?
Oljan har vissa problem:
I princip allt som handlas på marknaden fick ta emot ordentligt med styrk under början av förra veckan och det inklusive oljan. Men lite längre fram började oljepriserna leva sitt eget liv efter bland annat besked om ett minskat oljelager i USA men ett ökat antal aktiva oljeriggar i landet.
Gällande just oljan är det i alla fall väldigt tydligt att det är tufft att på allvar ta sig över 50 dollars-nivån men samtidigt även att oljan fortfarande har en väldigt stor inverkan på världens börser. Oljan kan mycket väl bli en bromskloss framöver om det skulle vara så att vi får en lite längre trend uppåt för egentligen finns det inte jättemycket som talar för at oljan ska uppåt en bit till just nu och det kan vara värt att lägga på minnet under den närmsta tiden.
Makroflödet togs emot ovanligt positivt:
Under förra veckan inledde vi även en ny månad och som vanligt innebär det att tempot på makrofronten runt om i världen skruvas upp. Slutet av förra veckan avslutades därför i industrins täcken och överlag så kan man säga att utfallen från världens alla länder inte överraskade positivt på den punkten. Kollar man på t.ex. Sverige, Europa och USA så ser tillväxten inom industrin visserligen fortfarande ändå bra ut men det är i Asien som det är fortsatt oroligt på den fronten.
Det som dock var konstigt var att marknaden var nöjd även med lite sämre tillväxtsiffror förra veckan och fortsatte då uppåt och när hände en sådan sak senast? Alla utfall och resultat som kommer in under förväntade eller tidigare nivåer brukar nästan slaktas på marknaden men förra veckan nöjde den sig alltså med medelmåttighet men det är nog ingenting vi ska vänja oss vid för förra veckan blev väldigt speciellt i och med den oväntade tolkningen av Brexit-omröstningen.
Försiktighet kan vara det bästa:
En oväntad tolkning av Brexit som visade sig vara positiv behöver nödvändigtvis inte förbli positiv nu under den här nya börsveckan samt framöver. Marknaden har nu snarare skapat en väldigt osäker situation för när de riktiga och konkreta detaljerna kring en Brexit verkligen kommer så kommer det nog slå ännu hårdare än själva omröstningen och att i princip ingen av dessa negativa effekter har vägts in på marknaden än så länge gör bara att det potentiella fallet nedåt hela tiden blir större.
Sedan vet vi såklart inte när de riktiga processerna dras igång men det lär ju bli inom en snar framtid och nu har vi även en ny rapportperiod att se fram emot så det kan komma att hända mycket på väldigt kort tid under den kommande perioden. Av den anledningen så känns det som att en ganska så hög grad av försiktighet är ett bra och smart tillvägagångssätt framöver och det kanske speciellt under den här veckan då vi fick se enorma rörelser nedåt och sedan uppåt under förra veckan och även om marknaden vill uppåt även framöver så är det inte säkert att det finns en tillräckligt bra grund att stå på för att det ska kunna bli så.
|