Brexit processades och glömdes sedan bort, oroväckande inför den här veckan

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av den förra börsveckan som vi även kopplar samman med den här aktuella börsveckan och även en hel del annat smått och gott som t.ex. bolagstips m.m. 

OMX Stockholm PI:

Indexet OMXSPI som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen sjönk med - 1,10 % under vecka 26. Veckan innan låg utvecklingen på + 4,80 %.


Totalt har OMXSPI sjunkit med - 5,55 % under år 2016.

S&P 500:

Utvecklingen för S&P 500 i USA slutade på + 3,22 % under vecka 26. Veckan innan sjönk det med - 1,64 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med +2,89 % under år 2016.

Börsen under vecka 26 (förra veckan):

Den förra börsveckan blev inte riktigt som vi från början hade tänkt oss men däremot så kan vi antagligen ta med oss många viktiga detaljer därifrån in i den här veckan och även framöver.  

 

Brexit blev inte riktigt som vi tänkt oss:

I början av förra veckan var det Brexit som det talades om och framförallt i Sverige då det var då som vi skulle processa folkomröstningen då vi höll stängt och firade midsommar fredagen innan det när övriga världen fick ta emot rejäla smällar.

I vilket fall så tog även den svenska marknaden emot Brexit-omröstningen väldigt negativt och även övriga världen fortsatta nedåt i början av veckan. Men sedan vände det snabbt uppåt och under slutet av veckan kändes det nästan som att världen helt hade glömt bort allt som har med Brexit att göra. Den branta nedgången på över 8 % i början av förra veckan återhämtade sig nästan helt och hållet och den stora frågan är om det här verkligen är en korrekt och rationell bedömning av marknaden?

De stora orosmolnen runt en Brexit ligger nämligen inte i själva folkomröstningen utan det är de riktiga politiska och ekonomiska konsekvenserna runt om i hela Europa som marknaden bör oroa sig för och det tar marknaden antagligen alldeles för lätt på i dagens läge.

 

Kommer det nya stimulanser?

Mitt i allt tal om Brexit kom det även indikationer från bland annat den Europeiska centralbanken om att nya stimulanser kan bli aktuella och även om det kan tyckas vårdslöst ur det längre perspektivet så gillar alltid marknaden det på kort sikt och så blev fallet även den här gången.

Det här var absolut en bidragande faktor till att världens marknader återhämtade sig så pass snabbt från Brexit-omröstningen och dess efterspel och även här kan man ställa sig frågan hur bra en sådan faktor egentligen är?  

 

Oljan har vissa problem:

I princip allt som handlas på marknaden fick ta emot ordentligt med styrk under början av förra veckan och det inklusive oljan. Men lite längre fram började oljepriserna leva sitt eget liv efter bland annat besked om ett minskat oljelager i USA men ett ökat antal aktiva oljeriggar i landet.

Gällande just oljan är det i alla fall väldigt tydligt att det är tufft att på allvar ta sig över 50 dollars-nivån men samtidigt även att oljan fortfarande har en väldigt stor inverkan på världens börser. Oljan kan mycket väl bli en bromskloss framöver om det skulle vara så att vi får en lite längre trend uppåt för egentligen finns det inte jättemycket som talar för at oljan ska uppåt en bit till just nu och det kan vara värt att lägga på minnet under den närmsta tiden.  

 

Makroflödet togs emot ovanligt positivt:   

Under förra veckan inledde vi även en ny månad och som vanligt innebär det att tempot på makrofronten runt om i världen skruvas upp. Slutet av förra veckan avslutades därför i industrins täcken och överlag så kan man säga att utfallen från världens alla länder inte överraskade positivt på den punkten.  Kollar man på t.ex. Sverige, Europa och USA så ser tillväxten inom industrin visserligen fortfarande ändå bra ut men det är i Asien som det är fortsatt oroligt på den fronten.

Det som dock var konstigt var att marknaden var nöjd även med lite sämre tillväxtsiffror förra veckan och fortsatte då uppåt och när hände en sådan sak senast? Alla utfall och resultat som kommer in under förväntade eller tidigare nivåer brukar nästan slaktas på marknaden men förra veckan nöjde den sig alltså med medelmåttighet men det är nog ingenting vi ska vänja oss vid för förra veckan blev väldigt speciellt i och med den oväntade tolkningen av Brexit-omröstningen.      

 

Försiktighet kan vara det bästa:

En oväntad tolkning av Brexit som visade sig vara positiv behöver nödvändigtvis inte förbli positiv nu under den här nya börsveckan samt framöver. Marknaden har nu snarare skapat en väldigt osäker situation för när de riktiga och konkreta detaljerna kring en Brexit verkligen kommer så kommer det nog slå ännu hårdare än själva omröstningen och att i princip ingen av dessa negativa effekter har vägts in på marknaden än så länge gör bara att det potentiella fallet nedåt hela tiden blir större.

Sedan vet vi såklart inte när de riktiga processerna dras igång men det lär ju bli inom en snar framtid och nu har vi även en ny rapportperiod att se fram emot så det kan komma att hända mycket på väldigt kort tid under den kommande perioden. Av den anledningen så känns det som att en ganska så hög grad av försiktighet är ett bra och smart tillvägagångssätt framöver och det kanske speciellt under den här veckan då vi fick se enorma rörelser nedåt och sedan uppåt under förra veckan och även om marknaden vill uppåt även framöver så är det inte säkert att det finns en tillräckligt bra grund att stå på för att det ska kunna bli så.

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 26.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 26.

Börsvecka 27:

Även om den hör nya börsveckan som inledes idag började ganska så lugnt rent händelsemässigt så har vi med stor sannolikhet ytterligare en intensiv börsvecka framför oss nu.

 

Fokus mot politik:

Vi kommer kunna räkna med ett stort fokus mot det politiska planet och det inte bara gällande Brexit och detaljerna däromkring runt om i Europa. I Sverige kommer nämligen även Almedalsveckan på Gotland vara i full gång och därifrån kan vi med stor sannolikhet vänta oss en hel del intressanta uttalanden, både från politiskt håll och från många företag gällande olika frågor.   

 

Rapporterna smyger sig in:

Sakta men säkert kommer nu även den nya rapportperioden dra igång och även om det dröjer ett par veckor innan det riktiga flödet är igång så kommer vi börja märka av det redan nu under den här veckan.

Det här kan komma att bli alltifrån intensivt och oroväckande till väldigt intressant då rapportperioden den här gången kommer att äga rum i samma veva som allt kring Brexit och det kommer med stor sannolikhet att skruva upp volatiliteten på världens börser en hel del.  

Kollar man på den här veckan så är det dock Brexit som antagligen kommer dra åt sig mest fokus då rapportperioden som sagt bara kommer smygstarta.

 

Fortsatt fokus mot makro:

Vi är även fortfarande inne i ett tidigt skede av den här nya månaden och det intensiva makroflödet är långtifrån över. I Europa och Asien kommer fokus framförallt att riktas mot industrins och tjänstesektorns utveckling och tillväxt och i USA kommer siffrorna gällande arbetslösheten i landet att prioriteras väldigt högt.

Det som ska bli mest intressant är om förra veckans annorlunda tolkningar kommer hålla i sig. Det är som jag sa tidigare inte att räkna med men om det skulle bli så kan det vara så att nedgångarna är ganska så begränsade men det återstår verkligen att se.  

 

Var inte lika kortsiktig som marknaden:

Det tankesätt som vi verkligen bör plocka med oss från förra veckan in i den här nya börsveckan är helt klart att man inte ska vara lika kortsiktig som marknaden. Man måste hela tiden tänka några steg längre och det även om marknaden för saker som t.ex. Brexit i skymundan.

Om man ser till att göra det kommer man inte bara att vara förberedd på vad som kan komma skall utan man kommer även kunna göra de bästa affärerna för då lär man sig att se de riktiga glappen i marknadens värderingar, både när det kommer till för höga och låga värderingar.     

Veckans företag: Dustin Group- En hel dold del

Under rubriken veckans företag i veckobrevet den här veckan tänkte jag att Dustin Group som är en svensk pärla inom IT-sektorn i Sverige förtjänar en extra genomgång.

Dustin Group är en återförsäljare av IT-produkter och de flesta känner nog till bolaget via deras sajt Dustin.se där alla möjliga tekniska prylar säljs. Det intressanta med Dustin som bolag är dock att många på marknaden egentligen inte vet vad Dustin är eller vad de gör och hur det får in sina intäkter men när man känner till det blir det här ett helt annat bolag och det tänkta jag visa er idag.

 

Företagsmarknaden står för 90 %:  

Många tror att Dustin är väldigt likt t.ex. CDON bara att Dustin enbart fokuserar på IT- och teknikprylar. Kollar man på bolagets internet-sajt så ligger det visserligen någonting i det tankesättet men försäljningen till privatpersoner som då mest förknippas med internet-handeln står ungefär bara för 10 % av bolagets omsättning på nästan 8 miljarder kronor (år 2015).

Det som verkligen snurrar i Dustin Group är företagsförsäljning som då alltså står för de resterande 90 % av omsättningen. Produktförsäljningen med tillhörande tjänster till företag rullar också på riktigt bra och även om det är små och medelstora företag som är den största kundgruppen så börjar även allt större beställningar komma in. Ett exempel på det är att den svenska Försvarsmakten och Försvarets materielverk nyligen skrev ett avtal med Dustin gällande leverans av IT-relaterade produkter och tjänster och det är värt över 200 miljoner kronor och dessutom innehåller avtalet en chans till en förlängning som i sin tur kan komma att bli värd en bra bit över en halv miljard kronor.

Dustin är som sagt en av de största inom sitt område på den Nordiska marknaden i dagens läge och med hjälp av grunden som de har byggt upp på företagsmarknaden redan nu kan de på allvar börja satsa på sådana här lite större affärer och det är där den stora potentialen inför framtiden finns.  

 

Svårt på marknaden för privatkunder:

Att privatkunderna hos Dustin i princip enbart står för 10 % av bolagets omsättning är en större styrka än vad många tror. När det kommer till försäljning av sådana har teknikprylar är marknaden idag nämligen väldigt pressad. Det beror på att en stor del av konsumenterna i dagens läge är väldigt prismedvetna och lojalitet existerar inte på samma sätt som förut, då man helt enkelt väljer att köpa t.ex. sin nya dator hos den aktör som är billigast.

Av den anledningen är det väldigt viktigt att man håller koll på att företagsdelen inom Dustin behåller sin starka del för även om privatkonsumenterna snart också omsätter över 1 miljard kronor så är det inom företagssegmentet som den stora potentialen finns.

 

En av Nordens största leverantör under digitaliseringen:

Via en investering i Dustin kan man alltså få ta del av en av Nordens största återförsäljare inom IT och teknik. Det som är unikt med just Dustin är att de kombinerar just konkret produktförsäljning med tillhörande tjänster och det är därför de kunnat bli så stora på företagsmarknaden.

Man kan även säga att Dustin har och kommer dra stor nytta av den pågående digitaliseringen samt att de även har en ledande roll inom den utvecklingen. Det fick vi t.ex. se klart och tydligt i och med ordern från det svenska försvaret och när digitaliseringsvågen når nästa steg och verkligen alla företag inom våra samhällen har Dustin potential att ta sig upp till nästa nivå.

Rent aktiemässigt har Dustin gått tungt på börsen i år och tappat nästan 15 % av sitt värde. Men det i kombination med den långsiktiga potentialen inom bolaget skapar ett intressant köpläge och under tiden kan man minst ta del av en direktavkastning på över 3 % per år. Just hårdvara som Dustin arbetar mest med sägs bli nästa stora grej och steg inom digitaliseringen och eftersom att Dustin där ligger i framkant rent försäljningsmässigt samt att de har en ledande position i Norden kan man räkna med Dustin kommer hänga med bra i den utvecklingen och dessa ord sammanfattar läget och potentialen inom Dustin väldigt bra.  

Dustin Groups hemsida
Dustin Groups aktie

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se

Du får det här mejlet eftersom du registrerat dig till vårt veckobrev.

Avsluta prenumerationen